Contoh Soal Reading Bahasa Inggris Pilihan Ganda dan Jawaban – Pemahaman bacaan (bahasa Inggris: Reading comprehension) merupakan kemampuan mengolah teks, memahami maksud dari teks dan memadukan dengan apa yang pembaca ketahui.

Kemampuan individu memahami teks dipengaruhi oleh kecakapan mereka dan kesanggupan mereka mengolah informasi. Bila pengenalan kata sulit, pembaca menggunakan terlalu banyak kapasitas mengolah mereka pada membaca individu tiap kata, yang mengganggu kemampuan mereka mengerti bacaan.

1 – 15 Contoh Soal Reading Bahasa Inggris Pilihan Ganda dan Jawaban

1. Questions 1-10 refer to the following passage.

Horse owner who plan to breed one or more mares should have a working knowledge of heredity and know how to carefor breeding animals and foals. The number of mares bred that actually conceive varies from about 40 to 85 percent, with the average running less than 50 percent. Some mares that do conceive fail to produce living foals. This means that, on average, two mares are kept a whole year to produce one foal, and even then, some foals are disappointments from the standpoint of quality.

By careful selection, breeders throughout history have developed various kinds of horses with a wide variety of characteristics to suit many different needs. The Great Horse of the Middle Ages, for example was bred for size and strength to carry a heavily armored knight. The massive horses of such breeds are often called “cold blooded.” The Arabs bred lithe dessert horses that were small and swift. These animal are often referred to as “hot blooded.” Cross-breeding of hot blooded and cold-blooded horses for certain characteristics produced breeds ranging from riding horses to drafthorses.

The Thoroughbred id considered by many to be high point of elegance and fine selective breeding. Many person mistakenly apply the name Thoroughbred to any purebred horse. But a Thoroughbred is a distinct breed of running horses that traces its ancestry through the male line directly back to three Eastern stallions: the Byerly Turk, the Darley Arabian, and the Godolphin Barb.

For convenience the breeds of horses are often divided into three major groups:

  • (1) ponies,
  • (2) heavy, or draft horses, and
  • (3) light horses.

Which of the following is not an example of an Eastern stallion?

a. Byerly Turk

b. Darley Arabian

c. Thoroughbred

d. Godolphin Barb

Jawaban Soal Reading: C

2. Which of the following was NOT a characteristic of the Great Horse of the Middle Ages?

a. Largesize

b. Swiftness

c. Strength

d.“Cold-bloodedness”

Jawaban : B

3. It can be inferred from the passage that cold-blooded and hot-blooded horses were cross-bres for what reason?

a. Such cross-breeding was a safer means of reproduction.

b. Cross-bred horses were preferred by Arabs.

c. By cross-breeding, horses with desirable mixed characteristic could be produced.

d. Cross-breeding produced Thoroughbred horses.

Jawaban : C

4. In line 11. “lithe” most nearly means

a. Graceful

b. Clumsy

c. Massive

d. Bulky

Jawaban : A

5. Which of the following is NOT one of the major divisions of horse breeds?

a. Draft horses

b. Ponies

c. Foals

d. Light horses

Jawaban : C

6. According to the passage, which of the following horses is considered to be the finest purebred?

a. Darley Arabian

b. Thoroughbred

c. Godolphin Barb

d. Byerly Turk

Jawaban : B

7. To conceive is to …

a. Become sick.

b. Become pregnant.

c. Die.

d. Be born.

Jawaban : B

Simak Juga : Soal Possessive Adjective Pilihan Ganda dan Jawaban

8. A foal is a

a. Male horse

b. Female horse

c. Old horse

d. Baby horse

Jawaban : D

9. The average amount of mares bred which actually conceive is less than what percent?

a. 40

b. 85

c. 50

d. 75

Jawaban Soal Reading : C

10. A mare is a

a. Male horse

b. Baby horse

c. Female horse

d. Old horse.

Jawaban : C

11. Questions 11-20 refer to the following passage.

We believe the Earth is about 4.6 billion years old. At percent we are forced to look to other bodies in the solar system for hints as to what the early history of the Earth was like. Studies of our moon, Mercury, Mars, and the large satelites of Jupiter and Saturn have provided ample evidence that all these large celestial bodies had formed. This same bombardment must have affected Earth as well. The lunar record indicates that the rate of impacts decreased to its present low level about 4 billion years ago. On Earth, subsequent erosion and crustal motions have obliterated the craters that must have formed during this epoch.

Scientists estimate the Earth’s age by measuring the ratios of various radioactive elements in rocks. The oldest Earth’s rocks tested thus far are about 3 1/3 billion years old. But no one knows whether these are oldest rocks on Earth. Tests on rocks form the moon and on meteorites show that these are about 4.6 billion years old. Scientists believe that this is the true age of the solar system and probably the true age of the Earth.

In line 8, the word “obliterated” means

a. Created

b. Destroyed

c. Changed

d. Eroded

Jawaban Soal Reading: B

12. According to this passage, how do scientists estimate the age of the Earth?

a. By measuring the ratios of radioactive elements in rocks

b. By examining fossils

c. By studying sunspots

d. By examining volcanic activity

Jawaban : A

13. Scientists estimate the age of the Earth as …

a. 3 1/3 billion years old.

b. 4 billion years old.

c. 4.6 billion years old.

d. 6 billion years old.

Jawaban : C

14. Which of the following processes led to the obliteration of the craters formed by the bombardment of the Earth by the celestial bodies?

a. Volcanic activity

b. Solar radiation

c. Gravity

d. Crustal motions

Jawaban : D

15. According to the passage, why are scientists forced to look at other bodies in the solar system to determine the early history of the Earth?

a. Human alteration of the Earth

b. Erosion and crustal motions

c. Solar flares

d. Deforestation

Jawaban : B

16 – 30 Soal Reading Bahasa Inggris Pilihan Ganda dan Jawaban

16. What is the BEST title for this passage?

a. “Determining the Age of the Earth”

b. “Determining the Age of the Solar System”

c. “Erosion and Crustal Motion of Earth”

d. “Radioactive Elements in Rocks”

Jawaban : A

17. Which of the following bodies was NOT studied to give evidence that the Earth was bombarded in its early history

a. Mars

b. Mercury

c. Jupiter

d. Earth’s moon

Jawaban : C

18. Bombardment of the Earth at one time by various sized bodies is

a. Inferred from what happened on other planetary bodies.

b. Documented fact.

c. Proven by the lunar record.

d. Indicated by erosion.

Jawaban : A

19. The level of impacts of the bombardments of Earth have

a. Decreased to below normal.

b. Increased to a current high.

c. Increased after a periodic low.

d. Decreased to a current low.

Jawaban : D

20. In line 6, the word “bombardment” means

a. an avoidance.

b. an assault.

c. an effect.

d. a cause.

Jawaban Soal Reading: B

Baca Juga : Soal Polite Request Pilihan Ganda dan Jawaban

21. Read the following text and answer question 21 to 25.

My classroom is very big. There are twenty classroom and forty chairs for students. The teacher’s table is in front of the classroom. The teacher sit behind the table. Behind her is the whiteboard. Beside the whiteboard is a map of Indonesian archipelago. Under the map, there is a bookshelf. There are two windows in the room. Between the windows is a picture of Prambanan temple. I like my classroom very much.

“My classroom is very big “. The underlined word ..

a. Large

b. Great

c. Fat

d.Clean

Jawaban : B

22. How is the writer’s classroom ?

a. It is very big

b. It is very clean

c. It is in front of the school

d. It has forty chairs for students

Jawaban : A

23. Where does the teacher sit ?

a. In front of the classroom.

b. Behind the whiteboard.

Soal Terkait

c. Behind the table.

d. Under the map.

Jawaban : C

24. Where is the whiteboard ?

a. Behind the table.

b. Beside the teacher.

c. Behind the wall

d. Behind the teacher.

Jawaban : D

25. Does the writer like his class very much ?

a. No, it is not.

b. No, it does not.

c. Yes,it is.

d. Yes, he is.

Jawaban : D

26. Read the following text and answer number 26 – 30

In total, the plant has need of at least 16 elements, of which the most important are carbon, hydrogen, oxygen, nitrogen, phosphorus, sulfur, potassium, calcium, and magnesium.

The plan obtains carbon and hydrogen dioxide from the atmosphere; other nutrients are taken up from the soil. Althoughthe plant contains sodium, iodine, and cobalt, these are apparently not essential. This is also true of silicon and alumunium.

Overall chemical analysis indicate that the total supply of nutrients in soils is usually high in comparison with the requirements of crop plants. Much of this potential supply, however, is bound tightly in forms that are not released to crops fast enough to give satisfactory growth. Because of this, the farmer is interested in measuring the available nutrient supply as contrasted to the total quantities.

Which of the following elements is not taken up from the soil?

a. Potassium

b. Magnesium

c. Carbon

d. Calcium

Jawaban : B

27. Why do farmers prefer considering the only available nutrients to the total quantities of nutrient found in the soil? Because . . . . .

a. They do to know how to obtain all the nutrients

b. Chemical analysis indicate that the soil constrains all the nutrients needed

c. The nutrient are in the soil

d. Most of the nutrients are bound in compounds

Jawaban : B

28. The topic of paragraph three is about . . . . .

a. The result of chemical analysis

b. The requirement of crop plants

c. Giving satisfactory growth to the plants

d. Measuring the available nutrients supply

Jawaban : A

29. How many elements which are not very important can be found in the plants?

a. Three

b. Five

c. Seven

d. Nine

Jawaban : B

30. “the plant obtains carbon and hydrogen dioxide . . . . .”(pharagraph 2). Obtain means

a. Gets

b. Takes

c. Puts

d. Gives

Jawaban : A

31 – 45 Soal Reading Bahasa Inggris dan Jawaban

31. Questions 31-40 refer to the following passage.

The most familiar speleothems (from the Greek word spelaion for the cave and thema for deposit), the decorative dripstone features found in caves, are stalactites and stalagmites. Stalactites hang downward from the ceiling of the cave and are formed as drop after drop of water slowly trickles through crack on the cave roof. Stalagmites grow upward from the floor of the cave, generally as a result of water dripping from an overhead stalactite. A column forms when a stalactite and a stalagmite grow until they join. A “curtain” or “drapery” begins to form on an inclined ceiling when drops of water trickle along a slope.

Natural openings on the surface that lead to caves are called sinkholes. or swallow holes. Streams sometimes disappear down these holes and flow through the cavern. Rivers may flow from one mountain to another through a series of caves . Some caverns have sinkholes in their floors. Water often builds up a rim of dripstone around the edge of the hole. Dripping water often contains dissolved minerals as well as acid. These minerals too will be deposited; and they may give rich coloring to the deposits. If minerals in the water change, layers of different colors may be formed.

Stalagmites are formed by …

a. Drops of water which enter through cracks in the ceiling.

b. Underground rivers which flow through the cave.

c. Water dripping from an overhead stalactite.

d. Water which trickles down a slope.

Jawaban : C

32. Sinkholes are …

a. The decorative dripstone features found in caves.

b. Natural openings on the surface that lead to caves.

c. Colorful layers of mineral deposits.

d. None of the above

Jawaban : B

33. Which speleothem grows upward from the floor?

a. Stalagmites

b. Stalactites

c. Sinkholes

d. Curtains

Jawaban : A

34. An “inclined ceiling” is one which …

a. is straight.

b. is crooked.

c. is slanted.

d. is wet.

Jawaban : C

35. Which of the following are NOT caused by dripping water?

a. Stalactites

b. Stalagmites

c. Slopes

d. Curtains

Jawaban : C

36. The information in the passage is most relevant to which field of study?

a. Geography

b. Archaeology

c. Physics

d. Geology

Jawaban : D

Baca Juga : Soal Present Perfect Continuous Pilihan Ganda dan Jawaban

37. Curtains” can also be called …

a. Column.

b. Draperies.

c. Stalagmites.

d. Rims.

Jawaban : B

38. The word speleothem comes from which language?

a. Latin

b. French

c. Greek

d. English

Jawaban : C

39. Stalagmites are formed by …

a. Drops of water which enter the cave through cracks in the ceiling.

b. Underground rivers which flow through the cave.

c. Water which seeps through the cave floor.

d. Water which trickles down a slope.

Jawaban : A

40. Which speleothem hangs from the ceiling of a cave?

a. Stalagmites

b. Stalactites

c. Columns

d. Rimstones

Jawaban : B

41. Read the following text and answer question 41 – 45

I love dogs very much. I keep some dogs in my house. They are Casper, Midas, Brownie and Dottie. Casper is a dachshund. He’s short with long body and four strong legs. Brownie is a collie. She has long and thick fur. What color is her fur? Brown, of course that’s why I call her Brownie. Dottie is a Dalmatian. She has a slim body and four long legs. She has thin fur and dots all over her body. The last is Midas. He is a bulldog. He has a large head, a short neck and thick short legs. He’s very strong. I always take care of my dogs every day.

What kind of text is the text above?

a. Recount

b. Descriptive

c. Narrative

d. Report

Jawaban Soal Reading : B

42. The generic structure of the text is ….

a. description – identification

b. Identification – description

c. Orientation – events – Reorientation

d. Reorientation – events – Orientation

Jawaban : B

43. “She has long and thick fur”. The antonym of the underlined word is…

a. Heavy

b. Length

c. Short

d. Fragnant

Jawaban : C

44. He’s short with long body and four strong legs’
the sentence is one of the ……… of the text.

a. Events

b. Orientations

c. Identifications

d. Descriptions

Jawaban : D

45. How many dogs does the writer have?

a. 1

b. 3

c. 5

d. 4

Jawaban : D

Soal ini sudah diperbaharui pada 28/04/2020 5:09 am